Archief van voorbije activiteiten

otoherkenning is terug in het Cultuurhuis in zaal Oranje.

 

maandag 1 oktober 9h tot 12h
woensdag 10 okt 13h tot 16h
maandag 29 oktober 13h tot 16h
woensdag 7 nov 13h tot 16h
maandag 26 november 9h tot 12h
woensdag 5 december 13h tot 16h.

Er is geen reservatie nodig.

 


 

 

 

 

 

 

 

Boerenkrijgtocht naar Hasselt

 1 december 2018

 

Twintig jaar geleden, op 5 december 1998, toen de Slag van Hasselt zich dag op dag 200 jaar voordien had afgespeeld, vertrok er vanuit Looi een voettocht van dertig kilometer langs stille, letterlijk ‘trage wegen’ vanaf de oude hoofdstad van Taxandria naar de hoofdstad van Limburg. Het eindpunt was het Boerenkrijgmonument op de ring van Hasselt.

 

Nu, na 20 jaar, komt een herhaling van dezelfde tocht van 35 km. Iedereen kan deelnemen.

Om 17.00 is de aankomst voorzien, met deelname aan drie plechtigheden: ontvangst op het stadhuis van Hasselt, optocht met muziek door de stad naar het monument en nadien de evocatie aan de kapel van Ter Hilst. Niet stappers kunnen ’s avonds met de wagen komen en de moedige, maar vermoeide wandelaars mee huiswaarts nemen. 

 

Start op zaterdag 1 december 2018 om 9 uur ‘s morgens op de markt van Tessenderlo.

Deelname is gratis, maar wel vooraf je komst melden.

 

Organisatie: LAD (Loois Archief- en Documentatiecentrum). Info 013 35 33 31 (kantooruren).

 

Klik op deze link voor een film over een vroegere tocht.

https://www.youtube.com/watch?v=4C-SHDytpOA&feature=youtu.be

 

 

 

Route:

 

 

 

 

 

Voordracht: het einde van de Eerste Wereldoorlog

 

7 november 2018

 

 

Op 11 november e.k. is het exact honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde in een Wapenstilstand. Om dat feit te herdenken, organiseert de LAD met de VVV een lezing of voordracht met doctor Luc Vandeweyer, de specialist van het thema. Onderwerpen zijn: de Vlaanderse vluchtelingen, de misdadigheid in bende, de Fransen, Duitsers en Russen die ondergedoken zaten in onze dorpen, de Spaanse griep en de vreugdevolle terugkeer van de soldaten.

 

De vlotte spreker uit Paal was twee jaar geleden al te gast toen hij het had over de grote wegvoeringen in 1916. Hij legt het thema uit aan de hand van sprekende powerpointbeelden.

 

Nu is hij opnieuw onze gast om te spreken over het einde van die grote wereldbrand, door onze grootouders steevast ‘een hongeroorlog’ genoemd, meer nog dan zijn opvolger in 1940-1945.

 

De lezing vindt plaats op woensdag 7 november in het Cultuurhuis van 20.00 tot 22.00 uur.

 

Het is een organisatie van LAD en VVV samen. Gratis toegang.

 

 

FOTO

Luc Vandeweyer tijdens zijn voordracht in 2016 over de grote wegvoeringen.  Nu behandelt hij de gebeurtenissen van 1917-1918. (Foto’s Maurice).

 

 

Het sanatorium binnen met muurschilderingen van een Hongaarse kunstenares, allemaal vernield door de ramp en niet meer opgebouwd.

Het gebouw in neogotiek was van architect Joris Helleputte, stichter van de Boerenbond en later minister, onder meer tijdens de Eerste Wereldoorlog

 

Expo sanatorium en de ramp

 

In 1890 werd het sanatorium Sint-Jozef bij het station van Tessenderlo opgericht. De Zusters adverteerden met de gezonde lucht en vooral tbc-patiënten vonden er hun intrek, naast bejaarden. Vijf jaar later vestigde Tessenderlo Chemie zicht tegenover het gebouw, een flinke domper op de werking. Tot de gasten behoorden onder meer de beroemde dichteres Alice Nahon, die hier enkele van haar bekendste poëzie aan papier toevertrouwde. Ook zij zal in de expo haar plaatsje krijgen. Een uitgebreid onderzoek bracht heel wat onbekende documenten over het sanatorium aan het licht. Op 29 april 1942, exact 75 jaar geleden ontplofte de fabriek met 189 doden en een enorme schade als gevolg. Het sanatorium was verwoest en werd niet meer opgebouwd.

 

TENTOONSTELLING IN DE REFTER VAN DE VAKSCHOOL op WE's van 22 en 23 en 29 en 30 april van 13.30 tot 17.00 uur. Toegang gratis.

 

Erfgoeddag:

 

                                                                                                                                                                                                                                        Klik voor grotere foto

Tentoonstelling sanatorium en ramp van Tessenderlo,

WE 22-23 en  29-30 april 2017 iedere dag van 13.30 tot 17.00 uur.

Tentoonstelling over het sanatorium van Tessenderlo, waar van 1890 tot 1942 veel patiënten verbleven, waaronder de bekende Antwerpse dichteres Alice Nahon. Hiervan zijn een 70-tal foto’s bewaard. Toen het sanatorium enkele jaren bestond, werden er advertenties geplaatst over de gezonde lucht. In 1895 werd het megabedrijf Tessenderlo Chemie er opgericht. Toen deze fabriek in 1942 ontplofte, was dat meteen ook het einde van het sanatorium.  Dat is op 29 april 2017 exact 75 jaar geleden. De LAD organiseert een expo met foto’s van het sanatorium en van de ramp.

Start: zie boven.

Gratis toegang. Info 013 35 33 31. Organisatie LAD.

 

 

Donderdag 24 november 2016
Voordracht: de grote wegvoeringen van 100 jaar geleden


Op 4 december e.k. is het exact 100 jaar geleden dat 107 Looise mannen voor verplichte arbeid werden weggevoerd naar Duitsland.

Luk Vandeweyer, doctor in de geschiedenis en specialist van de Eerste Wereldoorlog brengt over dit thema een voordracht in de grote zaal van CC. het LOO over de ‘Grote Wegvoeringen’ in 1916.

Toegangsprijs: €2. Organisatie: Loois Archief- en Documentatiecentrum.

Als inleiding wordt in de vooravond om 19.00 uur de gedenkplaat weer aangebracht in de Weggevoerdenstraat tegenover de vroegere rijkswachtkazerne, waar de selectie werd doorgevoerd.     FOTOALBUM

Organisatie LAD. Info 013 35 33 31.

 

"Looise manen" beginnen aan tweede leven. 24 april 2016

Fotoalbum over de  Looise manen door Willy Vanwesemael

Tessenderlo heeft er een nieuw streekproduct bij: de "Looise maan". De "Looise maan" is een een koek gemaakt van wit brood, appelen en noten, in de vorm van een (halve) maan. Bijzonder aan dit nieuwe streekproduct is dat het eigenlijk stokoud is.Uit onderzoek van het Loois Archief- en Documentatiecentrum (LAD) blijkt dat er al in de zeventiende eeuw "manen" werden gebakken in Tessenderlo. Deze werden vooral aan schoolkinderen uitgedeeld.  Dit speurwerk zorgde ervoor dat de gemeentelijke Evenementencel in samenspraak met de LAD besloot deze eeuwenoude koek nieuw leven in te blazen. Op hun vraag ontwikkelde Bakkerij Borgmans een lekkere hedendaagse koek op basis van de gevonden historische gegevens.De nieuwe "Looise manen" zijn vanaf nu verkrijgbaar bij bakkerij Borgmans. Ook zullen de koeken opduiken op enkele Looise evenementen. De primeur is voor de Erfgoeddag, op zondag 24 april. De Erfgoeddag is een organisatie van VVV en de LAD.

 

Erfgoeddag zondag 24 april 13-18.00 uur: Na 400 jaar weer ‘manen’ in Tessenderlo

Begin 17de eeuw heerste er een lekker gebruik in Looi. Op palmzondag (voor Pasen) voorzag de kerkfabriek de kinderen gratis van lekkernijen. Het was de voorloper van ons Paaseieren rapen. In de rekeningen van 1604 tot 1698 lezen we dat op palmzondag ‘manen’ van de kerktoren werden gegooid voor ‘de schoolkinderen’. Er stond ook bij wat nodig was om die ‘manen’ te maken, in feite te bakken: wit brood, appelen en noten en dat gaf een koek in de vorm van een (halve) maan. In 1677 werden ze minder spectaculair verdeeld. Ze werden in de school aan de kinderen uitgereikt.

Later is sprake van mastellen. De oudste inwoners konden nog vertellen dat mastellen een koek was met een appel in dat gegeven werd aan de armen tijdens een uitvaart van een welgestelde weldoener. Omstreeks 1945 waren er nog appelflappen in maanvorm te koop in de winkel bij Biesemenneke in de Neerstraat. Sommige zien in de Looise manen de voorloper van de croissant wat ook de vorm heeft van een (wassende) maan, vandaar de naam.

De LAD, VVV en de Evenementencel willen deze mooie, typisch Looise traditie doen herleven. De eerste gelegenheid is de Erfgoeddag op zondag 26 april, wanneer van 13 tot 17.00 uur drie gidsen rondleidingen op de markt geven met de nodige uitleg over het dorpsleven vroeger. Gratis toegang en er worden 300 ‘manen’ gratis verdeeld.

Info: VVV-LAD: 013 35 33 31.

 

NIEUWJAARSRECEPTIE

 

De gemeentelijke werkgroep Loois Archief- en Documentatiecentrum (LAD) organiseert eerlang zijn nieuwjaarsreceptie.

Wij heten u, uw partner en vrienden hartelijk welkom op vrijdag 29 januari om 20.00 uur in De Kelder van het Looise gemeentehuis.

 

Wij stellen u daarbij in het kort  de voorbije en toekomstige werking voor.

Er wordt (met een powerpoint) aandacht gegeven aan het digitaliseringsproject en de nieuwe werkgroep die hiervoor is opgericht, de actuele stand van zaken van de tiendenschuur, de gemeentelijke toetreding tot de Erfgoedkoepel de Merode, de facelift van de Eeuwentemmer en drie collecties of aanwinsten van het voorbije jaar worden nader toegelicht in aanwezigheid van de schenkers/bruikleengevers.

 

Voor 2016 worden deze genoemde activiteiten verder gezet. Als externe publieksevenementen zijn gepland: Erfgoeddag op 26 april met het hernemen van een eeuwenoud typisch Loois gebruik van ‘de manen’ en in het najaar een evenement rond de grote wegvoeringen van eind 1916, tijdens WOI, toen niet minder dan 107 Looienaars voor dwangarbeid werden gedeporteerd.

 

Na afloop trakteren wij u op een gezellig drankje in een lekkere sfeer…

 De toegang is vrij en gratis en u hoeft uw komst niet vooraf aan te kondigen. Wij zien u zo wel.