Museum

De oude gemeentelijke feestkelder onder het gemeentehuis werd omgebouwd tot een archief- en een tentoonstellingsruimte.

De vereniging LAD (Loois Archief- en Documentatiecentrum) en de archeologische vereniging TESTA zorgden ervoor dat iedere Looienaar en bezoeker de kans krijgt om kennis te maken met een groot aantal aspecten uit de geschiedenis van Tessenderlo.

LAD 20 jaar. TESTA 20 jaar.

De ruimte in de kelder werd opgedeeld in drie delen:

• Tentoonstellingsruimte. Hier wordt een permanente expositie ingericht. In vitrinekasten wordt een levendige en herkenbare voorstelling van het oude "Looi" gegeven vanaf 80 voor Christus tot de 20e eeuw. Centraal staat de geschiedenis van de gewone man.

• Voordrachten en archiefonderzoek. De middenruimte van de kelder blijft een open ruimte die kan benut worden voor het geven van voordrachten. Ook scholen en groepen kunnen hier terecht voor een geleid bezoek.

• Archief- en werkruimte. Een derde deel van de kelder is de archief- en werkruimte. Hier staan de kasten met het archief en de bevolkingsregisters. Stamboomonderzoekers kunnen aan de slag met microfilmlezers en goed uitgewerkte registers raadplegen. Een stamboom is hier vlug opgesteld.

Openingsuren: de eerste zaterdag van elke maand: 09.00-12.00 uur de derde donderdag van elke maand: 19.00-22.00 uur.

De kelder is altijd gratis toegankelijk. Groepsbezoeken zijn op afspraak mogelijk buiten de openingsuren: tel. 013 66 17 15, VVV-kantoor.

Conservator museum: Stan Panis, Molenstraat 95, tel. 013 35 33 91 of 013 66 59 88

     LAD    LOOIS ARCHIEF EN DOCUMENTATIECENTRUM           

 

Terug